Quantcast

Koji UPS za kućno kino, plazmu i još neke uređaje ?

Sve o dodatnoj opremi koja ne spada u dvije gore navedene.

Koji UPS za kućno kino, plazmu i još neke uređaje ?

PostPostao/la Neo-ST » 23 vel 2012, 20:23

Pozdrav,

Doma često imamo lošu struju, često pada napon, a kada grmi u 70% slučajeva nestane struje. Na račun prenapona i gromova smo već izgubili par uređaja, no sad smo kupili kućno kino (LG all-in-one, 5.1, blu-ray player, itd.) i novu plazmu pa bi bila šteta da to pregori, a rekli su mi da su plazme posebno osjetljive na napon.

Dakle treba mi UPS koji bi osigurao stabilan napon i zaštitio slijedeće uređaje:

- kućno kino
- plazmu
- maxtv receiver
- ADSL modem
- bazu za bežični telefon

Šta preporučate, te da li taj UPS treba još spojiti na prenaponsku zaštitu ili on to već ima u sebi?
Moram napomenit da se uopće ne razumijem u struju... :|

Hvala!
Neo-ST
VHS kazeta

Re: Koji UPS za kućno kino, plazmu i još neke uređaje ?

PostPostao/la romeo » 24 vel 2012, 11:55

Najbolji su definitivno online UPS-ovi. Malo pročitaj o njima na internetu. Princip njihovog rada je stalna konverzija napona, i sve nepravilnosti struje iz kućne mreže ispravljaju u hodu. To obećava stalan napon i čistu stuju 24/7.
Što se tiče potrebne jačine UPS-a da pogoni navedenu opremu, savjetovao bi ti UPS od 700-1000W. Vjerovatno to možeš i sa 500W UPS-om al bi nekad radio na 100% svojih mogućnosti, te mislim da dugoročno to nije dobro.

Evo ti moj primjer. Imam Pana 50", Denon receiver, HTPC i switch spojen na APC Smart UPS od 1500W i prilikom prikaza bijele boje preko čitavog TV-a (tad troši najviše struje), opterećenje dođe do 45% sa tim da je i denon i računar upaljen. To ti je otprilike 700W.

Eto nadam se da sam ti bar malo pomogao. Pozdrav
romeo
Video CD

PostPostao/la Neo-ST » 24 vel 2012, 17:34

romeo je napisao/la:Najbolji su definitivno online UPS-ovi. Malo pročitaj o njima na internetu. Princip njihovog rada je stalna konverzija napona, i sve nepravilnosti struje iz kućne mreže ispravljaju u hodu. To obećava stalan napon i čistu stuju 24/7.
Što se tiče potrebne jačine UPS-a da pogoni navedenu opremu, savjetovao bi ti UPS od 700-1000W. Vjerovatno to možeš i sa 500W UPS-om al bi nekad radio na 100% svojih mogućnosti, te mislim da dugoročno to nije dobro.

Evo ti moj primjer. Imam Pana 50", Denon receiver, HTPC i switch spojen na APC Smart UPS od 1500W i prilikom prikaza bijele boje preko čitavog TV-a (tad troši najviše struje), opterećenje dođe do 45% sa tim da je i denon i računar upaljen. To ti je otprilike 700W.

Eto nadam se da sam ti bar malo pomogao. Pozdrav

Pomogao si, hvala. Proučit ću malo tematiku.
Kažeš da imaš APC Smart ups od 1500W? Koji je to model ?
Pokušavam naći link na ovaj tvoj ali ne uspijevam, je li tvoj online ?
Neo-ST
VHS kazeta

PostPostao/la romeo » 25 vel 2012, 00:40

Nije online, već linijski interaktivni koji je bolji od običnih offline ups uređaja. Dobio sam ga veoma povoljno(polovnog), al kad bi kupovao novi onda bi se odlučio na bilo koji online UPS.
Pročitaj malo tekst iz ovog linka, možda ti bude jasnije o tipovima UPS-ova:
http://www.itm-zg.hr/opis-ups.php?q=tipovi
A evo i kandidata za kupovinu:
http://www.magazinrs.hr/opti-ups-durabl ... PS-DS1000B
http://www.magazinrs.hr/opti-ups-ds1500 ... PS-DS1500B
Inače online APC košta 3x više od ovih iste snage(vjerovatno ime).
romeo
Video CD

Natrag na Ostala oprema

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.