MONTAZA sat.antene za prijem s jednog satelita

Sve o uređajima, Set-Top-Boxevima i instalaciji satelitske opreme.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

MONTAZA sat.antene za prijem s jednog satelita

06 lip 2008, 21:21

Danas nam je satelitska televizija sve dostupnija zbog povoljne cijene pa gotovo svaka kuca ili stan ima vlastiti satelitski ili kabelski sustav. No, iako cijeli sustav s antenom, prijemnikom, LNB-om i spojnim materijalom kosta oko 460 kuna u tu cijenu nisu ukljuceni troskovi montaze koji nisu zanemarivi jer postavljanje sustava za jedan satelit kosta oko 200 kuna a za dva ili vise satelita od 300 pa cak do 3000 kuna, ovisno o velicini antene. Upravo zbog toga mnogi nam se citatelji obracaju s pitanjima kako mogu sami postaviti satelitsku antenu..

slika slika


Satelitsku antenu mozete postaviti i bez strucnog znanja, no najprije morate nabaviti satelitski komplet koji sadrzi: satelitsku antenu i prijemnik, LNB (niskosumni pretvarac), koaksijalni kabel odgovarajuce duzine, dva F-konektora za spajanje kabela na LNB i prijemnik, nosac antene i plasticne imbus-tiple. Uz to vam treba osnovni alat i pribor - busilica, svrdla koja odgovaraju velicini vijaka, libela, olovka, imbus-kljucevi i, dakako, televizor. Ako nemate instrumente za precizno usmjeravanje antene prema satelitu, morate je montirati po oblacnom i tmurnom vremenu jer ako u tim uvjetima uspijete dobiti kvalitetan i cist satelitski signal mozete biti sigurni da ce slika biti uvijek dobra.

Prije montaze provjerite imate li sve komponente, alat i pribor pri ruci

Najprije odredite gdje cete montirati antenu vodeci racuna da mjesto montaze mora imati cist pogled na smjer istok-zapad, odnosno na juznu stranu i da je lako dostupno. Zatim uzmite zidni nosac, naslonite ga na zid i postavite pomocu libele u pravilan vodoravan odnosno okomit polozaj. Dok mjerite, bilo bi dobro da vam netko pridrzava nosac. Zatim debelim flomasterom oznacite mjesta za rupe, odmaknite nosac i izbusite ih malo manje od promjera plasticnih tipli.

Prislonite nosac na zid i ucvrstite ga pomocu imbus-kljuca kako biste ga po potrebi mogli lakse skinuti.

Kad ste postavili nosac treba sastaviti antenu. Ako imate triax to nije velik problem, no kod ostalih morate slijediti upute i nacrt proizvodjaca.

Zatim postavite i ucvrstite LNB i pripremite koaksijalni kabel tako da na oba kraja skinete oko 1,5 cm vanjske i jos centimetar unutrasnje izolacije. Zapamtite, unutrasnja zica i vanjski zicani splet ne smiju se ni slucajno dodirnuti, jer to bi napravilo kratki spoj na LNB-u sto bi unistilo i pretvarac i prijemnik. Na svaki kraj kabela postavite F-konektore a jedan spojite na LNB i odmah ga izolirajte izolir-vrpcom ili posebnom vulkaniziranom vrpcom koju treba omotati oko spoja.

Zatim na anteni lagano pritegnite vijke koji omogucuju pomicanje tanjura gore-dolje, odnosno namjestanje elevacije pri cemu ce vam pomoci skala sa stupnjevima od 0 do 60° koja je smjestena na anteni sa strane. Za pocetni polozaj postavite antenu na 37-39° jer to je nagib (elevacija) pod kojim mozete uhvatiti vecinu satelita gledljivih na nasem podrucju.

Tako pripremljenu antenu postaviti na nosac i lagano pritegnite vijke tako da se polako okrece na nosacu. Sad potrazite satelit s kojega zelite primati programe npr. Astru na 19,2°E ili Hot Bird na 13°E koje je i najlakse naci pomocu prilozene tablice.

slika
slika

KAKO NAMJESTITI SAT-ANTENU

Kako bismo vam sto bolje pojasnili princip namjestanja satelitske antene, cijeli postupak pokazat cemo vam na primjeru trazenja satelita Astra na 19,2° istocno za grad Zadar.
Kad sve isprobate na nasem primjeru ponovite cijeli postupak s podacima za vase mjesto i satelit koji zelite gledati.
Rekli smo da je Astra na 19, 2°E sto znaci da je19,2° udaljena od Greenwicha, odnosno nultog meridijana.
Zatim odredite geografsku duzinu i sirinu - za Zadar je to 44° geografske sirine i 15° geografske duzine.
Valja napomenuti, kad je satelit na istocnoj poziciji kao Astra, pri izracunavanju polozaja satelitske antene treba od polozaja satelita (19.2°) oduzeti geografsku duzinu (15°).
Dakle, u Zadru je to 19,2° - 15° = 4,2°.
Ako je satelit na zapadu kao npr. Thor na 1°W ili Telecom 2B/2D na 8°W, onda se te vrijednosti zbrajaju.
Sad slijedi odredjivanje elevacije i azimuta iz prilozene tablice. Elevacija je vertikalni kut koji spaja satelit i horizont, a azimut je horizontalni kut izmedju linije koja spaja satelit s juznim magnetnim polom. Za Zadar potrazite na donjem pravcu dijagrama geografsku duzinu 44° i podignite okomicu, a na lijevoj strani dobivenu vrijed-nost od 4,2 i povucite vodoravnu liniju. Tocka u kojoj se sijeku te dvije linije dat ce vam brojcane vrijednosti za elevaciju i azimut.
Za Zadar je elevacija 39° a azimut 7°.
To znaci da satelitsku antenu treba pomaknuti za 7° lijevo od juznog magnetnog pola, jer je Astra na istocnoj poziciji. Desno od juga pomice se ako je satelit, npr. Thor, zapadno. Jug Cete najlakse dobiti kompasom. Kada se igla kompasa smiri ona pokazuje liniju sjever - jug.
Na temelju ovog primjera lako cete uz odgovarajuce podatke o mjestu u kojem zivite izracunati polozaj u koji morate postaviti svoju antenu.


Da biste pronasli satelit bez instrumenata, morate imati nadohvatu televizor na koji cete scart-kabelom spojiti satelitski prijemnik na koji treba prikljuciti i koaksijalni kabel iz LNB-a. Zatim upalite televizor i prijemnik i namjestite neki program iz popisa koji ste dobili uz prijemnik. Najbolji test za trazenje Astre je Sky News jer ima najslabiji signal, a za Hot Bird Quantum TV.

Kad ste to namjestili, polagano vrtite antenu lijevo-desno dok ne opazite promjenu u slici. Ako pronadjete nesto sto niste trazili pogledajte u popis o kojem je programu i satelitu rijec, jer se ponekad frekvencije programa sa susjednih satelita djelomicno preklapaju.

Ako niste dobili satelit koji trazite pomaknite jos malo antenu dok ne ugledate trazeni program na televizoru. Dobijete li sliku s velikim smetnjama podesavajte antenu milimetarskim pomacima gore-dolje ili lijevo-desno dok se slika ne razbistri. Kad se pojavi zeljeni program ucvrstite antenu na nosacu a ako slika jos nije kristalno cista pokusajte je dotjerati sitnim pomacima gore-dolje. Zatim provjerite kako se vide ostali programi pa ako ste zadovoljni kvalitetom slike zategnite dokraja sve vijke na nosacu kao i one za pomicanje antene gore-dolje.

Nakon toga iskljucite televizor i satelitski prijemnik a koaksijalni kabel provedite do stana. Kabel ucvrstite na zid pomocu obujmica s cavlicem. Ako nemate rijesen ulaz antenskog kabela kroz ugradjene zidne kanale morate probusiti rupe na doprozorniku ili dovratniku kako biste mogli kabel provuci u sobu.

slika
slika

Kada ste sproveli kabel do televizora i satelitskog prijemnika, spojite oba uredjaja scartom, prikljucite jos jedan scart na video iz prijemnika pa spojite koaksijalni kabel na satelitski prijemnik. Napomena: tijekom spajanja svi uredjaji moraju biti iskljuceni iz mreze.

slika
Kad ste sve ispravno spojili upalite satelitski prijemnik i televizor potrazite namjesteni test-program, npr. Sky News, i provjerite kvalitetu ostalih. Ako se sve dobro vidi znaci da ste odlicno obavili posao.


(majstor )

Natrag na “Satelitska oprema i montaža”

Ads

Info tab

Ukupno su: 52 korisnika/ce online; 2 registrirana/e, 0 skrivenih i 50 gostiju.
Registriranih korisnika/ca: Bing [Bot], Google [Bot]
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 970 dana 16 tra 2020, 19:19.
Ukupno postova: 23629.
Ukupno tema: 3059.
Ukupno korisnika/ca: 7353.
Najnoviji/a korisnik/ca: zvoneHI4FI.
Rođendan, danas, nema nitko.