SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

Sve o uređajima, Set-Top-Boxevima i instalaciji satelitske opreme.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:35

1. NEBESKI PRIJAM

Mogućnosti prijenosa televizijske slike preko konvencionalnih odašiljača dobro su iscrpljene. Zbog toga se televizijske stanice sve više oslanjaju na satelitski prijenos i pri tome sve češće na digitalnu tehniku prijenosa. Prednosti za korisnike su: više programa i bolja kvaliteta. Među najpoznatije geostacionarne satelite (koji naizgled stoje iznad jedne točke na zemljinoj površini) ubrajamo satelite Astra i Eutelsat. Samo Astrini sateliti trenutno prenose više od 1.000 digitalnih i analognih televizijskih i radijskih stanica u više od 90 milijuna kućanstava diljem Europe.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

Re: SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:36

2. Analogno ili digitalno...

… u suštini više ne predstavlja pitanje. Iako se mnogo stanica s njemačkog govornog područja još uvijek prenosi analogno, toj su tehtnici prijenosa dani već odbrojani. Zbog toga, ukoliko kupujete novi satelitski prijamnik, digitalni model dugoročno predstavlja bolji izbor. Tko se pak želi malo strpiti sljedećih pet godina, a potom si priuštiti vrhunski model, može se odlučiti za jedan od nešto povoljnijih analognih prijamnika. Zbog prijelaza na novi sustav, vrlo kvalitetni analogni prijamnici upravo su sada vrlo povoljni.
Ipak, korisnik će biti zadovoljniji s Digital Video Broadcastingom (DVB), kako nazivamo međunarodni standard, jer donosi bolju kvalitetu slike i zvuka, te veću sigurnost od smetnji u prijamu. Međutim, digitalna tehnika donosi prednosti prije svega televizijskim i radijskim stanicama, jer uz iste troškove mogu odašiljati znatno više programa, što naravno opet veseli gledatelje.
Ukoliko već posjedujete analogni satelitski prijamnik, a želite prijeći na digitalni, nećete trebati sve mijenjati. Antene i konverteri* poznatih proizvođača u načelu podupiru digitalnu tehniku, dok novi prijamnik morate kupiti.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

Re: SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:37

3. Koji su vam dijelovi potrebni

Kako biste sami sastavili sve potrebno za prijam satelitskih programa ne treba vam nikakva čarolija. Prije svega morate poznavati najvažnije dijelove: posebna antena, konverter (LNB) i satelitski prijamnik. Osim toga, potreban vam je i koliko je moguće kvalitetniji kabel za povezivanje, te razni montažni materijal za pričvršćivanje antene.
Ukoliko želite dugo vremena uživati sa svojim satelitskim uređajem, izaberite proizvode priznatog proizvođača, koji osigurava kvalitetu. Premda "kompletni paket" zvuči kao potpuna ponuda, ne mora značiti da je tako. Cijeni kompleta morate dodati i zidni nosač, te koaksialni kabel. Osim toga, ne znate ništa o tome koliko su kvalitetni pojedini dijelovi u kompletu.

Na primjer, što vam koristi jeftina 80 centimetrska čelična antena, ako već prve zime počne hrđati? Aluminijske antene su doduše skuplje, ali ne zahđaju, pa vam se na taj način veća cijena povrati već u kratkom vremenu.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

Re: SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:38

4. Vrste antena i način izvedbe

Zakrivljene okrugle antene, koje obično nazivamo "tanjuri", možemo pronaći u obliku paraboloidne antene, mrežne antene, cassegrain antene i offset antene.
Kod paraboloidnih antena je fokus ili žarište antene, na koje je usmjeren konverter, točno na sredini. Možemo je prepoznati po tome što je konverter na tronošcu, a antena je relativno jako nagnuta.
I mrežna je antena paraboloidna antena, iako nije izrađena od lima, već od žičane mreže. Kod nas se rijetko upotrebljava.
Zanimljiv poseban oblik predstavlja cassegrain antena. U žarištu ima mali subreflektor, koji satelitski signal dodatno zgušnjava i tako iz antene istisne još koji kvant više. Zbog toga antena može biti nešto manja. Kako se ne radi o velikoj dodatnoj koristi, navedenu vrstu antena rijetko srećemo. Posebno je primjerena za kompaktne prijenosne uređaje (npr. za kampiranje), te ondje, gdje ne možemo ili ne smijemo postaviti veću antenu.
Malu paraboloidnu antenu, koja djeluje na cassegrain načelu, nazivamo digiglobe. Skrivena je u plastičnoj kugli i izvana izgleda kao okrugla svjetiljka, pa je neprimjetno možemo postaviti npr. na balkon.
Naizgled vrlo slične paraboloidnim antenama su offset antene. Ovu najviše upotrebljavanu inačicu možete pronaći u različitim veličinama i načinima izvedbe. Offset znači pomak – žarište je pomaknuto nešto niže od središta antene. Tako npr. na Astru podešena offset antena zbog toga stoji skoro okomito, te je možemo bez problema postaviti na zid kuće. I po zimi offset načelo ima prednosti. Kako je antena nagnuta 10 do 15 stupnjeva, na reflektoru ostane samo malo snijega, dok većina klizne na tlo.
Antena ne mora uvijek biti takozvani "tanjur". Mogu se dobiti i pravokutne pločaste antene, koje kod manjih površina nude gotovo jednaku kvalitetu prijama kao veći tanjuri, a pri tome su bitno manje primjetne. Prema uputama proizvođača, pločaste antene obuhvaćaju isto područje kao i 60 centimetrske offset antene. Nedostatak: mogu biti usmjerene samo na jedan satelit.
Pločaste antene su gotovo kvadratnog oblika s dužinom stranice od oko pola metra i debljinom od 10 centimetara nadalje. Vidljiv je samo njihov vanjski sloj. Umjesto s NLB-om je sustav unutra opremljen s većim brojem manjih dipolnih antena, koje brinu za prijam i prevorbu signala.
Upravo zbog njihove veličine, mnogo je kamp kućica i kamp prikolica opremljeno s pločastim antenama.

Naš savjet

Što je veća antena, bolji je prijam. Za dobre rezultate su i po lošem vremenu primjerene antene s promjerom iznad 80 cm.
Ukoliko imamo samo jednog korisnika i primamo samo Astrine signale, bit će nam dovoljna i antena s promjerom od 60 cm. Zajednički prijam signala Astre i Hot Birda djeluje s antenama iznad 80 cm. Isto vrijedi i za prijamnike s više korisnika.
Veličine antena i vrijednosti pojačanja
Promjer Pojačanje Djelovanje
35 cm 33 dB dovoljno
47 cm 34,2 dB dovoljno
55 - 63 cm 36 - 37 dB dobro
80 cm 37,5 dB vrlo dobro
80 cm 39,5 dB vrlo dobro
100 cm 41 dB vrlo dobro
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

Re: SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:40

5. U žarištu

Kako bi se antenom uhvaćeni valovi u prijamniku mogli pretvoriti u televizijski signal, potreban nam je konverter, kojega označavamo kao LNC ili LNB (Low Noise Block).
Kvalitetu prijamnika prepoznajemo po tome da je tih, da ima dobru unakrsnu polarizaciju i malu upotrebu električne struje. Ovdje ne treba štediti novac. Dobar prijam s rezervom za loše vrijeme (kod lošeg vremena opada kvaliteta prijema) postižemo s LNB-om sa šumom znatno ispod 1dB. Niska vrijednost šuma nam pak govori nešto tek kod proizvoda priznatih proizvođača, jer ne ovisi samo o uređaju, već i o metodi mjerenja. Pod unakrsnom polarizacijom podrazumjevamo separaciju dvaju nivoa polarizacije u LNB-u. I ovdje je vrijednost navedena u decibelima, te ne smije biti manja od 25 dB.

vremeni LNB-i sadrže više integriranih prijamnika, integriranih prijamnika i
to za svaki nivo polarizacije. Konverter prijama je upravljan od strane prijamnika (receivera) i uz pomoć posebnog signala podešen na željeni smijer polarizacije – horizontalno ili vertikalno. Prebacivanje se dogodi na osnovi različitih obrtajnih napona za LNB: 13 V za vertikalno i 18 V za horizontalno. Daljni signal (22 kHz) brine za izbor željenog pojasa – donjeg ili gornjeg. Tako kod upotrebe odgovarajućeg LNB-a imamo na raspolaganju ukupno četiri područja, od kojih svako ima različite programe. Zbog mogućnosti priključivanja između nivoa polarizacije i područja možemo primati više programa.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

Re: SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:42

6 Vrste LNB -A

Jednostruki univerzalni LNB-i s ugrađenim V-/HU prebacivanjem i 22 kHz prebacivanjem između pojaseva podupiru i digitalnu tehniku prijenosa, te mogu opskrbiti jednog korisnika sa sva četiri područja emitiranja u pojasu frekvencije od 10,7 do 12,75 GHz.

Twin univerzalni LNB-i sadrže dva jednostruka LNB-a za priključivanje dvaju satelitskih prijamnika ili jednog dvostrukog prijamnika za neovisno opskrbljivanje dvaju televizijskih prijamnika ili jednog televizora i jednog videorekordera.

Quad LNB sadrži četiri LNB-a za priključivanje do četiri prijamnika, te je zbog toga namjenjen većem broju korisnika, npr. u jednoobiteljskim kućama.

Quatro LNB ima četiri odvojena izlaza, svaki za vertikalno i horizontalno na gornjem i donjem pojasu. Izrađen je posebice za više prijamnika u svezi s Multischalter sustavima, zbog kojih je moguće priključivanje većeg broja prijamnika, npr. u zgradama.

Naš savjet
Multischalteri su primjereni i za jednostavno prepravljanje starijih jednostrukih prijamnih uređaja u prijamne uređaje za više korisnika, odnosno za istovremeno upravljanje s više prijamnika (npr. televizor i videorekorder).
Na jednostruki uređaj bez Multischaltera nikada ne pokušavajte priključiti više korisnika! Oštećenja su neizbježna.
Tko želi svoj uređaj preraditi tako, da može može koristiti digitalnu tehniku, osim odgovarajućeg prijamnika treba i univerzalni LNB ili takav model, koji prima područje frekvencije od 10,7 do 12,75 GHz.
Za prijam programa s različitih satelita, zapravo bi trebalo antenu svaki puta ponovno podesiti.
Možemo pak izvesti jednostavan trik, koji nam omogućuje da s fiksnom antenom primamo Astrine i Eutelsatove programe. Trebamo dva LNB-a, koje postavimo na tzv. multifeed nosač. LNB, koji je primao programe s Eutelsata (slabiji signal) podesimo centrirano, a LNB za Astrine programe pomaknemo blago izvan žarišta. Na taj se način promijeni prijamni kut i razlika dvaju satelita, koja iznosi 6,2 stupnja, se izravna.
Najfleksibilniji su tzv. polarmount sustavi, kod kojih se antena pomoću motora postavi u pravi položaj. Ti sustavi su primjereni za sve one koji žele doživjeti ukupnu raznolikost satelitskog prijama. Na taj način možete primati programe koji dolaze iz različitih smjerova i preko različitih satelita. Antena za polarmount sustave mora imati promjer od najmanje 90 cm. Okretne antene puni prijamnik, koji u tu svrhu ima funkciju DiSEqC.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

Re: SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:43

7 Potrebna je cvrsta montaza

Sljedeći važni dijelovi su nosači za antene, te konzola za montažu LNB-a. Ove pripreme moraju biti što je stabilnije moguće, jer već i najmanji pomaci antene uzrokuju odstupanja od kuta zračenja, te s tim i smetnje slike. Zbog toga je montaža na zid bolja
nego na krov, jer najčešće nudi mogućnost čvršćeg pričvršćivanja i veću zaštitu od vjetra. Osim toga, kod montaže na zid gotovo i da nemamo problema sa zaštitom od groma. Suprotno tome, krovne nosače neophodno je opremiti s gromobranom. O tome se pozanimajte kod elektrotehničara, koji se razumije u zaštitu od groma!
S obzirom na zahtjev za čvrstoćom, nosači za antene izrađene od pocinčanog čelika bolje su od bilo kojih drugih.
Kao nosači su prikladne cijevi promjera od 6 do 8 cm. Na njih možemo postaviti spojnice nosača antene, što i za vrijeme nevremena osigurava dobru stabilnost. Ukoliko je promjer cijevi manji, antena se na vjetru njiše, a to utječe na kvalitetu slike.
Najsigurnije je nosače pričvrstiti tako, da ih privijemo na dva međusobno koliko je više moguće udaljena mjesta, npr. na tlo i krovnu konstrukciju.
Zbog učinka poluge koji se pojavljuje kod vjetra, svakako treba paziti da je antena postavljena na donjoj trećini nosača. Što se tiče pričvršćivanja LNB-a, kod offset sustava su se pokazale dobre konstrukcije od masivnih profila, koje su puno bolje od uobičajene konstrukcije od cijevi.
Naravno, okretne antene su zbog svojih pokretnih dijelova ispostavljene još većim opterećenjima nego fiksne antene, te zbog toma moraju biti vrlo robusne. Kod nosača za okretne antene posebno je važno i to da ih postavimo potpuno okomito.
Kada je nosač postavljen, sa silikonskom masom zabrtvite sve proboje i otvore za kabele.

Naš savjet

Što masivnije pričvršćivanje, to bolje: konzole za montažu LNB-a od profilnog čelika se kod jakog vjetra ne savijaju tek tako. Kabelske spojeve na prijamniku je najbolje više puta osigurati s kabelskim spojnicama, kako ne bi vibrirali.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

Re: SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:46

8. Kabeli, povezivanje i utičnice

Antenski kabel obavlja više funkcija istovremeno:
• prenosi satelitske signale do prijamnika
• LNB-u dovodi pravi pogonski napon
• u NLB-u s 22 kHZ signalom pokreće pretvorbu između gornjeg i donjeg pojasa
Za povezivanje antene i LNB-a, kao i prijamnika, služi dobro izoliran koaksialni kabel, prikladan za satelitske uređaje. Ukoliko niste sigurni, stare koaksialne kablove zemaljskih antena radije zamijenite s novima.
Kod kvalitetnih poveznih kablova nepotrebno ne štedite, jer loša instalacija utječe na kvalitetu prijama. Neka dužina kabela između LNB-a i prijamnika ne prelazi 30 metara, jer bi u tom slučaju signal bio previše oslabljn. Kako ne bi došlo do remetećeg prekrivanja, kablovi koji vode u pojedine spremnike, moraju biti međusobno udaljeni najmanje 10 cm. Antenski kabel i električne instalacije ne smijete položiti u istu cijev!

Naš savjet

Ukoliko upotrebimo adapter od fleksibilnog plosnatog kabela, možemo kod instalacije satelitske antene izbjeći bušenje u zid. Adapter jednostavno postavimo između prozorskog okvira i prozorskog krila, jer tijesno prijanja uz oblik okvira. Dugačak je oko 20 cm i na svakoj strani ima priključen F-konektor, na kojega privijemo F-konektor antenskog kabela.
Na krajeve kablova postavimo utične spojeve. Na področju satelitskog prijama, uvriježila se F-norma. Konektore možemo jednostavno postaviti bez lemljenja, a omogućuju čvrsto postavljanje i dobar kontakt. Kod stručne su montaže, F-konektori vodootporni, a ukoliko želimo biti potpuno sigurni, spoj možemo dodatno zabrtviti s trakom za brtvljenje koaksialnih kablova, te izvana još i s izolir trakom.
Vezu između televizijskog i satelitskog prijamnika, najbolje je uspostaviti uz pomoć scart kabla, kojeg upotrebljavamo i za priključivanje videorekordera. Priključivanje preko običnog antenskog konektora (UFH modulator) daje nešto slabiju kvalitetu slike, te – što je puno važnije – isključivo jednokanalni ton za mono emitiranje.
Zadaća antenskih utičnica je ponuditi mogućnost za satelitske prijamnike, zemaljsku televiziju i radio na jednom mjestu. Za svaku vrstu priključka nude pravo područje frekvencije i dodatno sprečavaju, da iz prijamnika emitiran napon ne prouzrokuje štetu na televizoru ili drugim uređajima. Ukoliko već postojeću zemaljsku razdjelnu napravu želimo proširiti na satelitski prijam, treba zamijeniti sve antnenske utičnice!

1. Odstranite oko 1,5 cm vanjske izolacije.
2. Zasučite zaštitno pletivo.
3. Zasučite preko toga i zaštitnu foliju, te odstranite oko 0,8 cm unutarnje izolacije.
4. Privijte F-konektor.
5. Utičnica je spremna.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

Re: SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:47

9 FTA ili PayTV prijamnik?

Prije nego kupite satelitski prijamnik, morate se odlučiti za to želite putem njega primati i kodirane (payTV) programe. Ukoliko ne želite, bit će vam dovoljan jeftini Free to Air (FTA) model. Iako morate uzeti u obzir da će iz pravnih razloga sve više televizijskih i radijskih stanica svoje progarme emitirati u zakonskom obliku.
Televizijska stanica kao što je Premiere, već od samog početka koristi kodirani sustav, koji možete odkodirati sa specijalnim prijamnikom. Prijamnike, prikladne za payTV, možete dobiti s fiksno programiranim kodovima ili pak s takozvanim Common-Interface (CI) slotom. Prijamnici s CI slotom omogućuju mijenjanje sustava kodiranja. Zbog toga se modul i smart-card svake pojedine televizijske stanice zmijene.
wob
DivX v.3.x.x
Postovi: 150
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 21:39

Re: SATELITSKE ANTENE sve sto trebate znati !

06 lip 2008, 21:49

10. Pravilno podešavanje posve je jednostavno

Kako biste podesili položaj antene, napravite sljedeće:
Najprije je približno poravnajte, najbolje prema već postavljenim antenama susjeda. Potom podesite vertikalni kut (elevaciju), koji ovisi o mjestu gdje živite, a može ga odrediti proizvođač, odnosno distributer satelitskih sustava.

Fino podešavanje napravite s SAT finderom, kojega možete nabaviti u svakoj trgovini s elektromaterijalom. Finder se poveže s LNB-om i antenu polako okreće toliko vremena dok ne pronađe najsnažniji signal. Pazite da je LNB unutar nosača pravilno okrenut. Kod multi-feed uređaja (za dva satelita) postupak se provede dva puta, te potom još jednom kako bi se za oba satelita našao optimalan kompromis. Na kraju podešavanja napravite provjeru s prijamnikom. Ukoliko je sve pravilno postavljeno, možete dovoljno kvalitetno loviti programe preko oba satelita. Za kraj treba još jednom pričvrstiti antenu i satelitski prijam je osiguran.

Natrag na “Satelitska oprema i montaža”

Ads

Info tab

Ukupno je: 78 korisnika/ca online; 1 registriran/a, 0 skrivenih i 77 gostiju.
Registriranih korisnika/ca: Google [Bot]
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 970 dana 16 tra 2020, 19:19.
Ukupno postova: 23628.
Ukupno tema: 3058.
Ukupno korisnika/ca: 7352.
Najnoviji/a korisnik/ca: zvoneHI4FI.
Rođendan, danas, nema nitko.