X-men početak: Wolverine

Opisi radnje, zapisi sa snimanja, te detaljne informacije o glumcima i produkciji potražite za aktualne filmove u ovom podforumu!
Avatar
Darco
HDTV Mastermind
Kontakt:
Lokacija: Croatia
Postovi: 1983
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 18:59

X-men početak: Wolverine

07 tra 2009, 21:15

x-men-origins.jpg
X-men pocetak: Wolverine
x-men-origins.jpg (16.47 KiB) Pogledano 18161 put.
X-MEN POČETAK: WOLVERINE, prvo poglavlje X-Men sage, objedinjuje Wolverinea s nekolicinom legendi iz X-Men svemira, u revoluciji epskih razmjera u kojoj se mutanti suprotstavljaju moćnim silama koje su ih odlučile eliminirati.

Hugh Jackman ponovno se pojavljuje u ulozi koja ga je proslavila, kao žestoki borbeni stroj s nevjerojatnim sposobnostima samozacijeljenja, adamantnim kandžama i primitivnim bijesom. X-MEN POČETAK: WOLVERINE ostaje vjeran tonu originalnog filma 'X-Men', na rubu spektakla i zbilje, s naglaskom na emocijama i međusobnim odnosima.

Film također po prvi put predstavlja čitav tim mutanata, od kojih su neki već neko vrijeme iščekivani. Filmska publika tako će upoznati Team X, tajanstveni vojni kadar sastavljen isključivo od mutanata. Taj tim čine: Wolverine; njegov brat Victor Creed zvani Sabretooth, zvjersko biće nezamislivih sposobnosti; Wade Wilson, kojeg će kasnije preimenovati u Deadpool, tehnološki napredan plaćenik vješt sa sabljom; Agent Zero, stručni uhoda i smrtonosni borac; Wraith, teleporter; Fred J. Dukes, poznatiji kao Blob, morbidno pretilo i super-snažno biće; i Bradley, koji je u stanju manipulirati s električnom energijom. Predvodi ih William Stryker, lik kojeg smo imali prilike sresti u 'X2', a čije se porijeklo i motivi sada konačno potpuno rasvjetljavaju, jer upravo Strykerov složeni odnos s Wolverinom definira većinu Loganove prošlosti...i budućnosti.

X-MEN POČETAK: WOLVERINE također obrađuje temu Loganove tragične romanse s Kaylom Silverfox. Kaylina sudbina potaknut će Logana da se uključi u zloglasni Weapon X program, ultra tajni vojni eksperiment vrijedan milijardu dolara, u kojem Wolverine i ostali mutanti igraju ključnu ulogu. Među tim mutantima su i Gambit, mladi Scott Summers (koji će kasnije biti preimenovan u Cyclopsa); prekrasna mlada mutantica Emma Frost; i prethodno spomenuti Deadpool, s kojim će se Wolverine sukobiti u svojem ultimativnom izazovu.

Dok su prethodna tri X-Men filma smještena u ne tako daleku budućnost, glavna radnja filma X-MEN POČETAK: WOLVERINE – prvo poglavlje ove sage – smještena je u vrijeme prije navedenih filmova, u ne tako dalekoj prošlosti, tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ali epska priroda ovog najnovijeg filma također uključuje i poglede 150 godina unatrag. Ovaj film pokazuje opseg i ambicije kakve do sada nismo imali prilike vidjeti u ovoj dalekosežnoj sagi. «Željeli smo na svaki način nadrasti očekivanja,» komentira zvijezda i producent ovog filma Hugh Jackman. «Nismo željeli napraviti tek jako dobar film; morao je biti puno više od toga.»

U tom pogledu, film X-MEN POČETAK: WOLVERINE nudi sjajnu ludu vožnju prepunu avantura i akcije, istovremeno zadirući u kompleksne teme i moćne emotivne konflikte kao glavnu odliku X-Men filmova. «Da, film mora biti vizualno atraktivan, a akcija mora biti nevjerojatna i snažna,» priznaje redatelj Gavin Hood, koji je 2005. godine osvojio Oskara s filmom 'Tsotsi', u kategoriji najboljeg stranog filma. «Ali ujedno je važno imati dobru priču i uvjerljive likove. Ključna premisa ovog filma je da glavni junak nije zadovoljan onime što jest, on je u sukobu sa svojom vlastitom prirodom. Takav je lik zanimljiv za istraživanje. Tema sukoba s vlastitom prirodom daje smisao ovom filmu, tako da ovdje definitivno nije riječ samo o bezumnoj akciji.»

Nakon što je pogledao Hoodov niskobudžetni film 'Tsotsi', Jackman je bio uvjeren da je upravo Hood pravi čovjek za ovaj filmski projekt. Riječ je o dirljivoj drami čija se radnja odvija u Johannesburgu, a glavni junak je bezosjećajni maloljetni delikvent čiji se život mijenja iz temelja nakon što se emotivno veže za dijete koje je netko ostavio na stražnjem sjedalu njegovog automobila. «Tsotsi, glavni junak njegovog prethodnog filma, također je u sukobu sa samim sobom, baš kao i Wolverine,» pojašnjava Jackman. «Tsotsijevo me putovanje potpuno obuzelo, baš kao i Gavinov instinkt za osmišljavanje likova i priče.»

«Kad je riječ o X-Men stripovima i filmovima, naglasak je oduvijek bio na likovima,» nastavlja Jackman. «Ljudi se s njima povezuju i pronalaze sličnosti.»

Zaista, kad su legendarni stripaši Stan Lee i Jack Kirby osmislili X-Men sagu prije više od 40 godina, likove i priče oblikovali su uz puno drame i konflikta. X-Men su bili neobična skupina heroja – ponekad sarkastični, anti-socijalni, i definitivno puni mana – ali svejedno su budili naše suousjećanje dok su se borili s demonima vlastitih života, ili svladavali moćne demone u njihovom svemiru posebnih moći.

Lik Wolverinea pojavio se mnogo godina nakon ostale X-Men braće. U stripu se najprije pojavio 1974. godine (u kreaciji pisca Lena Weina i umjetničkog direktora Johna Romite Sr.) prije nego što je postao integralnim dijelom X-Mena, kao i glavni lik svoje vlastite strip serije. Njegov utjecaj na popularnu kulturu zaista je velik; samo tijekom prošle godine, Wolverine je proglašen brojem 1 u konkurenciji 200 najboljih strip junaka svih vremena časopisa Wizard, a Empire Magazine ga je proglasio 4. na ljestvici 50 najboljih strip junaka.

Prvi film iz serije X-Men filmova, s tadašnjim holivudskim novakom Hughom Jackmanom u ulozi Wolverinea, pojavio se u kinima tijekom 2000. godine, na opće zadovoljstvo kritike i kino publike, osvježivši žanr obrade stripova na filmskom platnu. 'X2', koji se u kinimo pojavio tijekom 2003. godine, i 'X-Men: The Last Stand', koji je izašao 2006. godine, također su postigli sjajan uspjeh. Do 2009. godine, gotovo 70% američke kino publike pogledalo je barem jedan od X-Men filmova.

Za Jackmana je ponovna uloga Wolverinea značila mogućnost produbljivanja i proširivanja lika Wolverinea kojeg smo imali prilike vidjeti u prethodna tri filma. «Sada imamo priliku vidjeti kompletno Loganovo putovanje i njegovu unutarnju borbu, dok se suočava s događajima iz vlastite prošlosti,» komentira Jackman. «Wolverine posjeduje neke kvalitete koje su prava rijetkost, a prva od njih je činjenica da je on u stvari loš tip. Odnosno, riječima glavnog junaka, Wolverine je doista najbolji u tome što radi, ali ono što radi baš i nije jako lijepo.» Na to se nadovezuje producent Lauren Shuler Donner, koji je u istoj funkciji sudjelovao i u prethodna tri filma: «Logan ima stav, smisao za humor i nešto u svom karakteru. Jednostavno ga nije briga – a to se publici čini vrlo zabavnim.»

Okosnica priče X-MEN POČETAK: WOLVERINE započinje s Loganom koji traži utočište i bijeg od svojeg ranijeg života s mračnim silama, te sada radi kao drvosječa u zabačenom dijelu kanadskog gorja Rockies. Po prvi put u svom dugom životu pronalazi ljubav i zadovoljstvo, Logan živi jednim gotovo idiličnim životom, sa školskom učiteljicom Kaylom Silverfox. «Nije se mogao jasnije ograditi od prošlosti pred kojom već dugo traži zaklom,» komentira Jackman. «Kayla je katalizator za najveće promjene u Loganovom životu,» komentira Lynn Collins, koja je prihvatila ulogu Kayle nakon što ju je Jackman otkrio u predstavi 'The Merchant of Venice', u duetu s Al Pacinom. «Ona ga potiče na drugačiji pristup unutarnjem sukobu između onog ljudskog u njemu i činjenice da je zapravo mutant. Njihov ga odnos potiče da pokuša zaliječiti stare rane, te da po prvi put osjeti posljedice i rizike ljubavi.»

Ali dok Logan nastoji pronaći mir koji mu je pobjegao prije više od jednog stoljeća, «svijet od kojeg želi pobjeći sve ga više uvlači u sebe,» komentira Jackman. «Kao i sa svim stvarima u životu, ukoliko se niste dubinski pozabavili rješavanjem nekog problema, ukoliko se niste do kraja uspjeli pomiriti s njime, problem se i opet odnekud pojavi. A od samog početka sasvim je jasno da je Wolverine pobjegao od nekih stvari s kojima se trebao suočiti. A jedna od njih je Victor, njegov brat.»

Victor Creed, poznatiji kao Sabertooth, posjeduje moći vrlo slične Loganovim. Obojica su virtualno neuništivi i posjeduju opaku, nadljudsku snagu. Victorova žustrina uključuje stil borbe i vještog skoka poput pantere; u nekim slučajevima, zalijeće se u borbu doslovce na sve četiri noge.

Kako saznajemo kroz poglede unatrag, Logan (rođen kao James Howlett) i Victor do rane mladosti nisu znali da su braća, a za svoje su srodstvo saznali nakon jedne velike obiteljske tragedije koja je urodila pojavom Loganovog dobro poznatog bijesa i kandži koje režu kroz njegovo meso poput oštrih bodlji, pretvarajući ga u nadljudsko, ali pomalo neljudsko, biće. Logan i Victor bježe od kuće, razvijajući vrstu povezanosti koja čak nadilazi bratstvo. Kao neuništivi vojnici, zajedno se bore u svim velikim ratovima tijekom dva stoljeća, uključujući i američki građanski rat, 1. i 2. svjetski rat, te rat u Vijetnamu. «Logan i Victor čine čvrsti tim,» pojašnjava Jackman. «Oni kroz život prolaze zajedno.»

Ali Victor puno više uživa u borbi od Logana. «Victor je nevjerojatno brutalan i užasno je žedan krvi, više od bilo kojeg lika kojeg sam ikad imao priliku igrati,» komentira Liev Schreiber. «Taj tip je istinski ubojica. Victorova okrutnost u borbi obojicu braće dovodi pred streljački vod – ali, naravno, obični meci ne mogu ih zaustaviti. Prepoznavši njihove jedinstvene sposobnosti, vojni službenik, Pukovnik William Stryker poziva ih da se pridruže posebnom timu koji upravo sastavlja – tajnoj ubojitoj jedinici poznatoj pod imenom 'Team X', koja se sastoji od mutanata s posebnim moćima koje taj tim čine nezaustavljivim.

Lik Strykera prvi put se pojavljuje u filmu 'X2', u kojem nastoji uništiti sve mutante širom svijeta. Taj film dao je naslutiti dugu povijest Loganovog i Strykerovog odnosa, ali tek kroz kratke poglede unatrag, jer je Logan izgubio pamćenje. Sada se u filmu X-MEN POČETAK: WOLVERINE konačno vidi prava mjera Strykerovog utjecaja na živote Logana, Victora i drugih mutanata.

Kako se radnja ovog novog filma odvija puno godina prije događaja u filmu 'X2', bilo je potrebno naći mlađeg glumca koji će igrati Strykera. (U filmu 'X2' ta je uloga dodijeljena Brianu Coxu). Sada su za ulogu Strykera autori filma odabrali Dannyja Hustona. «Svaki lik kojeg je Danny imao prilike igrati postao je vrlo opipljiv i fizički stvaran,» komentira Jackman, aludirajući pritom na Hustonovu izvedbu zloglasnog, vrlo kompleksnog lika u filmu 'The Consant Gardener', uz ostale sjajne uloge koje su tako impresionirale ovog glumca-producenta.

Huston vidi Strykera kao neku vrstu Dr. Frankensteina. «Na neki način, on je pomogao u stvaranju Wolverinea. Stryker istovremeno mrzi i obožava Logana, i definitivno želi imati kontrolu nad njime i ostalim mutantima. On na mutante gleda kao na djecu ili divlje zvijeri. Dok upravlja mutantima, oni mu služe kao oružje za uspostavljanje onoga što on vidi kao sigurnost cijelog čovječanstva. On voli Wolverinea kao vlastitog sina. Ali on ga mora manipulirati, te po mogućnosti uništiti kao dio vlastitog križarskog rata, za koji vjeruje da je značajniji i veći od bilo kojeg čovjeka – ili bilo kojeg mutanta.»

Jedan od ključnih članova skupine Team X je Wade Wilson, kasnije poznat pod imenom Deadpool. Wade je visokoučinkovit stroj za ubijanje nadimka 'Merc s ustima', zbog svojih stalnih verbalnih provala. Ryan Reynolds činio se kao idelan kandidat za tu ulogu; on je dugogodišnji obožavatelj Marvelovog stripa Deadpool, a njegovo se ime čak i spominje u jednom od strip izdanja. «Skoro cijeli svoj odrasli život želio sam igrati ulogu Deadpoolea,» komentira Reynolds. «On je omiljeni lik brojnih strip fanova, stoga tom zadatku pristupam s velikom odgovornošću.» Wadeovo/Deadpoolovo glavno oružje su katane, a Reynolds je prošao dugotrajnu obuku kako bi bio što uvjerljiviji u baratanju sa sabljom. «Živio sam, jeo i disao sablje,» prisjeća se.

Još jedan član skupine Team X je Bradley, kojeg igra Dominic Monaghan ('Lost', 'The Lord of the Rings' trilogija). Bradley, koji ima sposobnosti kontroliranja i manipuliranja električnom energijom, zaista je dojmljiv lik, a skriva se kao cirkuska atrakcija. «Kad se Bradley pojavljuje u filmu, on je na neki način ispao iz igre,» komentira Monaghan. «U sklopu ekipe Team X bio je gerilski ratnik, ali kad su stvari izmakle kontroli, i kad je vidio stvari koje nije želio vidjeti, on jednostavno napušta jedinicu.»

Još jedan član ekipe Team X, John Wraith, koji postaje Wolverineov najbolji prijatelj, ima moć teleportiranja, može se pojaviti ili nestati kad i gdje poželi. «S njim nema šale,» pojašnjava filmska i glazbena ikona Will.i.am, iz proslavljene grupe The Black Eyed Peas, koji se prvi put okušao kao glumac upravo u ovom filmu. Nakon napuštanja skupine Team X, Wraith se zbližava s Fredom J. Dukesom, vrhunskim ratnikom koji se sasvim zapustio, pretvorivši se u ogromno pretilo stvorenje, poznatije pod imenom The Blob – najopakiji čovjek kojeg ste ikad imali prilike sresti. Kevin Durand, koji je igrao neustrašivog plaćenika u seriji 'Lost', navukao je na sebe jedno od najdebljih i najnaprednijih kostima u povijesti filmske industrije, s ugrađenim najsuvremenijim sustavom hlađenja, koji je izvorno dizajniran za potrebe NASA-e.

Jednako opasan ratnik je i Agent Zero, stručnjak za uhođenje s vrhunskim borilačkim vještinama, a kojeg igra Daniel Henney. Američki glumac koji je postigao sjajan uspjeh u Južnoj Koreji, komentira kako su Zero i Logan, unatoč činjenici da su nekoć pripadali istom timu, zapravo mrski neprijatelji. «On je oduvijek bio ljubomoran na Logana,» pojašnjava Henney, «te je čvrsto odlučio zaustaviti ga.»

Mutant pod imenom Gambit nije pripadao skupini Team X – Logan ga upoznaje puno kasnije tijekom svog putovanja – ali on igra značajnu ulogu u Loganovom putu k osveti. Omiljen među ljubiteljima X-Men stripova, koji već dugo iščekuju njegovo pojavljivanje na filmu, Gambit, poznat i kao Remy LeBeau, posjeduje sposobnost pumpanja kinetičke energije u razne predmete, što rezultira njihovim eksplozivnim ispuštanjem uslijed dodira. Gambitovi omiljeni predmeti na koje usmjerava svoj posebni talenat su bunt igraćih karata i bö štap – koje prema potrebi pretvara u moćno oružje.

Gambitovo pojavljivanje na filmu X-MEN POČETAK: WOLVERINE sigurno će oduševiti ljubitelje stripa, što su autori filma ionako predvidjeli. Producent Ralph Winter, koji je surađivao na svim X-Men filmovima komentira: «Prije prikazivanja svakog novog nastavka filma X-Men, ljudi su me ispitivali 'Hoće li se na filmu pojaviti Gambit? Hoće li bacati karte?' A ja bih odgovarao, 'Strpite se, i on će doći na red.'»

Glumac Taylor Kitsch, koji je prihvatio navedenu ulogu odmah po završetku snimanja proslavljene serije 'Friday Night Lights', kaže kako razumije da «su ljubitelji već dugo isčekivali pojavljivanje Gambita u jednom od X-Men filmova», te nadodaje kako se silno trudio zadovoljiti njihova očekivanja. «Čim sam sletio u Sydney, gdje sam trebao započeti sa snimanjem filma, rekao sam producentima da sam došao trenirati i raditi,» napominje Kitsch. Njegov trening uključivao je brojne sate obuke korištenja bö štapa i štapova za borbu – uključujući i silne sate provedene u miješanju karata, kako bi savladao glavne pokrete svog lika. «Kad su kamere konačno bile uključene, bio sam sposoban izvesti razne trikove koji uključuju bunt igraćih karata,» pojašnjava.

Ali u ovoj priči o 'početku', niti jedan od mutanata nema tako značajan utjecaj na formiranje Loganove ličnost, kao njegov brat Victor Creed. Zgrožen Strykerovim moralno upitnim naredbama, Logan je odlučio napustiti Victora i Team X, no ovo dvoje braće ne mogu biti razdvojeni vremenskom ili prostornom distancom, jer su zapravo dvije polovice iste ličnosti. «Po meni je Victor zapravo Loganov dvojnik, njegova mračna strana,» komentira Liev Schreiber. «Ono što obojicu pokreće je njihova želja da pronađu svoje mjesto pod suncem – nešto čemu mogu pripadati. A ono čemu Victor definitivno pripada jest Logan. Kad se ta veza pokida, Victor se nastoji ponovno povezati sa svojim bratom, i to pod svaku cijenu.»

Ono što će Logana nagnati na osvetu biti će Victorovo brutalno ubojstvo Kayle. Ponovno zajedno, Logan i Victor ulaze u sukob iz kojeg Logan izlazi ranjen. Stryker, koji se ponovno pojavljuje u Loganovom životu i zauvijek ga mijenja, nudi mu ono što on naziva jedinim rješenjem: ultra tajni program Weapon X ('X' označava rimski broj deset). Tijekom te procedure, Loganov će kostur biti povezan s adamantijem, neprobojnom metalnom legurom koja će Logana učiniti virtualno neuništivim – pretvorivši ga u Wolverinea kakvog poznajemo iz ranijih X-Men filmova. «Kako bi mogao pobijediti Victora,» Stryker mu govori, «moraš prihvatiti svoju drugu stranu. Postani životinja.»

Ali kako bi se podvrgnuo toj preobrazbi, Logan mora podnijeti više boli od bilo kojeg običnog čovjeka. Publika je imala priliku vidjeti jezovite osvrte na proces Weapon X u filmu 'X2', ali ovdje je cijela stvar prikazana u svoj silini – i grozoti. Dok Logan leži u akvariju napravljenom od pleksiglasa veličine lijesa, robotske ruke s dugačkim iglama ogromnom brzinom ulaze u njegovo tijelo, vežući njegove kosti uz adamantij. Wolverine je trpio i preživljavao brojne hice i rafale, posjekotine nožem, automobilske udese, smaknuća i eksplozije – ali nikad nije osjetio veću bol od ove.

Wolverine se izdiže iz ove patnje i suočava se s još jednom izdajom i epskom bitkom protiv Victora i još jedne generacije Strykerovih vojnih eksperimenata. Ne trepnuvši pred Loganovim bijegom iz okolice Jezera Alkali u obliku neuništivog Wolverinea, Stryker okuplja vojsku mutanata kako bi ispunili njegov bolestan san pretvaranja ljudi u oružje. Ovom zadatku protive se dvoje tinejdžera, Scott Summers (Tim Pocock) i Emma Frost (Tahyna Tozzi). Scott, iz čijih očiju iskre moćne zrake, odrasta i pretvara se u Cyclopsa, vođu X-Mena; Emma, još jedan značajan lik u X-Men stripovima, ima moć telepatije, kao i dijamantnu kožu koja je sasvim neuništiva.
Združeni mutanti bore se protiv neprijatelja koji se zakleo u njihovo uništenje – bitka koja prerasta u revoluciju – koja će utabati stazu novog rata epskih razmjera.

O PRODUKCIJI

«Nikad do sada nisam se tako sjajno zabavljao igrajući ulogu Wolverinea,» komentira Hugh Jackman. Dodatno poticajno za Jackmanov bezgranični entuzijazam kad je riječ o njegovom liku -- ali i cijelom X-Men svemiru – bila je i njegova najnovija uloga producenta. Zajedno s redateljem Gavinom Hoodom, te Jackmanovim producentskim partnerom u sklopu kuće Seed Productions, Johnom Palermom, te producentima Laurenom Shuler Donnerom i Ralphom Winterom, Jackman je nadgledao doslovce svaki aspekt rada na pred-produkciji, produkciji i post-produkciji. Uživao je u novim odgovornostima. «Školovan sam za kazalište, gdje ste uključeni u svaki aspekt stvaranja predstave,» pojašnjava. «Do onog trenutka kad premijerno izlazite na pozornicu, naučili ste već jako puno toga, ne samo vezano uz svoju ulogu, već i o scenografiji, kostimima, scenariju...baš o svemu. To uzbuđenje, znanje i pripreme su sastavni dio kazališnog iskustva.»

Vjerojatno najljepši dio njegovih dužnosti u ulozi producenta bio je odabir glumaca. «U ovom filmu javlja se čitav niz sjajnih likova koji se dosad nisu pojavili u X-Men filmovima,» pojašnjava Jackman. «Bilo je posebno zanimljivo raditi na razvoju tih novih likova i pronalaženju glumaca koji bi ih igrali.»

Producent Jackman definitivno nije štedio glumca Jackmana, uključujući i vrlo naporan režim fizičkog treninga koji ga je doveo u naj-fit formu ikada. Iako je puno trenirao i za prethodne nastavke X-Men serijala, Jackmanova mantra da film X-MEN POČETAK: WOLVEERINE mora u svemu nadmašiti očekivanja publike, nagnala ga je na osmišljavanje nove razine fizičkih priprema. «U prethodnim X-Men filmovima, nikad nisam postigao da Logan izgleda upravo onako kako sam ga zamislio,» pojašnjava Jackman. «Za ovaj film želio sam da Logan djeluje animalno, s nabreklim žilama, napet poput opruge. Želio sam da publika komentira, 'OK, ovaj tip je stvarno opak; ovaj tip bi bez problema nekome mogao iščupati glavu s ramena'.»

Uz brojne sate provedene u teretani, Jackman je dodatno povećao svoj unos proteina i kalorija do razine koja priliči profesionalnom sportašu. Njegov tipičan dan započinjao je u 4 sata ujutro, kad se budio kako bi popio poseban proteinski napitak. Ustao bi u 6 sati i zatim se posvetio dizanju utega, a ponekad se prilikom vježnanja namjerno uživljavao u ulogu Wolverinea, kako bi postigao još bolje rezultate. «Kao Wolverine, u stanju sam dići 20% više i izdržati 20% dulje, nego kad treniram kao Hugh Jackman,» pojašnjava kroz smijeh. «Ja bih bez problema mogao reći, 'Ma, dosta mi je dizanja utega'. Ali kao Wolverine, mogu jedino reći, 'Trenutno baš uživam u dizanju utega s dodatnim opterećenjem.'»

Iako je postigao zaista impozantne mišiće, Jackman nije izgubio atletske sposobnosti po kojima je poznat ne samo u akcijskim filmovima, već i na kazališnim pozornicama. «Kamera te naprosto voli,» komentira producent Lauren Shuler Donner. «On posjeduje eleganciju plesača – a to je puno više od običnog 'nabildavanja' za potrebe uloge.»

Jackmanov radni moral i režim treninga impresionirali su cijeli produkcijski tim, posebno Lieva Schreibera, čiji Victor Creed nekoliko puta ulazi u borbu sa svojim filmskim dvojnikom, Jackmanovim Loganom. «Hugh me definitivno natjerao da se i sam dodatno potrudim,» komentira Schreiber, koji je za potrebe uloge natukao 18 kilograma mišićne mase. «Tijekom našeg treninga i egzibicija, definitivno se dogodila neka vrsta kemije i natjecateljstva. Bilo je sjajno glumiti scene borbe s njim, jer kao pravi plesač posjeduje neku vrstu discipline i koreografije. Zajedno smo snimili nekoliko sjajnih scena borbe.»

Uz dodatno nabrijavanje akcije i uvođenje novih likova u X-Men serijal, autori filma također su odlučili promjeniti lokaciju snimanja. Dok je 'X-Men' sniman u Torontu, 'X2' i 'X-Men: The Last Stand' u studijima i vanjskim lokacijama u Vancouveru, većina materijala za film X-MEN POČETAK: WOLVERINE snimano je na Novom Zelandu i u Australiji, s tek nekoliko scena snimljenih u Vancouveru. «Želio sam da ovaj film bude pravi izazov, čak i u smislu pronalaženja novih lokacija za snimanje filma,» komentira Jackman. «Iako smo zadržali stil prethodnih X-Men filmova, želio sam da ovaj film djeluje veće i drugačije. Novi Zeland izgleda pomalo nezemaljski. Tako je čaroban. Pomogao nam je u podizanju našeg svijeta i filmske zbilje.» Producent John Palermo dodaje: «Snimanje na Novom Zelandu i u Australiji otvorilo je sasvim novi svemir za X-Men serijal. Publiku će zasigurno oduševiti novi izgled filma. Stvarno smo imali sreće što smo dobili pristup bogatim prirodnim ljepotama obje zemlje.»

Jackman, redatelj Gavin Hood, direktor fotografije Donald M. McAlpine ('Moulin Rouge') i dizajner produkcije Barry Robison koristili su čitav niz lokacija i kulisa unutar obje zemlje kako bi oživjeli pet ratova, grad New Orleans, američke srednje škole i zabačenu kanadsku divljinu. Prema riječima McAlpinea, prekrasni krajolici novozelandskog South Islanda bili su od neprocjenjive vrijednosti, pogotovo za scene na izmišljenom kanadskom Jezeru Alkali (gdje se odvija Weapon X program) i u malom ruralnom gdje je Logan pronašao svoj vrlo kratkotrajan mir s Kaylom Silverfox. McAlpine komentira: «On živi idiličnim životom, u kolibici (koju je osmislio Robison) smještenoj na litici, okruženoj masivnim planinskim lancima.»

Na novozelandskom South Islandu snimana je i jedna od velikih akcijskih scena, koja uključuje potjeru helikopterima i pad helikoptera. Redatelj druge jedinice, Peter MacDonald ('The Bourne Ultimatum') surađivao je s Hoodom u nadgledanju spektakularne akcije, uključujući i dizanje u zrak jedne zgrade na farmi, te Loganovu ludu vožnju na Harley Davidsonu.

Produkcija se zatim preselila u Sydney, Australija, gdje su imali priliku snimati na više lokacija u gradu, uključujući napuštenu bolnicu, napušteno kazalište iz dvadesetih godina prošlog stoljeća koje su koristili kao boksački ring u kojem se Logan bori protiv ogromnog Bloba, Centennial Park, nevjerojatno lijepu plažu na sjevernoj obali, te nogometno igralište koje su preoblikovali u putujući cirkus. Ali definitivno najzanimljivija lokacija bio je Cockatoo Island, od kojeg su producenti napravili napuštenu nuklearnu elektranu – u kojoj je smješten Strykerov laboratorij i 'prostor za pritvor mutanata'. Taj je otok nekoć bio najveće australsko brodogradilište, a dio postrojenja izgradili su zatvorenici davne 1857. godine, jer je na otoku bio smješten i imperijalni zatvor. To je okruženje ponudilo upravo savršenu paletu boja za osmišljavanje Strykerovog zloslutnog, izoliranog svijeta u kojem vrši svoje eksperimente s mutantima.

Dugo očekivano premijerno filmsko pojavljivanje Gambita zatiče ovog mutanta kod kuće u New Orleansu. Autori filma uspjeli su prikazati čaroliju ovog lika i njegovog grada, snimivši sekvence u Fox studijima u Sydneyu, Australija. Dizajnerski tim osmislio je kulise za malu uličicu u New Orleansu, poprište eksplozivne borbe u kojoj sudjeluju Logan, Gambit i Wraith. Kontrolirano okruženje ovih najsuvremenijih filmskih studija omogućilo je ekipi zaduženoj za specijalne efekte i kaskaderske scene da što vjernije prikažu složenu akciju. Glumci i kaskaderi penjali su se uz zidove, skakali po krovovima i osjetili punu snagu Gambitovih eksplozivnih karata i bö štapa.
Za potrebe ovog filma, Logan i Victor bore se na bojištima ne jednog, već čak četiri rata – dva se brata priključuju Konfederacijskoj vojsci tijekom američkog građanskog rata, provlače se kroz rovove tijekom 1. svjetskog rata, iskrcavaju se na plaži u Normandiji tijekom 2. svjetskog rata i suočavaju se s užasima Vijetnamskog rata. Kostimografkinja Louise Mingenbach dobila je u zadatak dizajnirati prikladne vojne odore za stotine statista koji glume vojnike. Pozvani su u pomoć i strčnjaci za izradu vojne opreme kako bi uniforme i baratanje oružjem bili što vjerodostojniji.

S ovim scenama završeno je snimanje u Australiji i Novom Zelandu. Slijedilo je dugo planirano snimanje u Kanadi, kako bi se snimio karakterističan kanadski krajolik i klima koji se nisu mogli snimiti nigdje drugdje, a kada je i to bilo gotovo, nastupio je naporan proces post-produkcije. Kako je Jackman stvarno neumorno radio na filmu, odlučio si je dati malo oduška i razmisliti o vlastitom 'početku' lika Wolverinea. Kao što mnogi već znaju, 'X-Men' iz 2000. godine bio je njegov holivudski prvijenac, a za ulogu je doznao svega par dana prije stupanja pred kamere. U početku, Jackmanovo nepoznavanje lika i cjelokupne X-Men mitologije činili su mu se kao razlog da odustane od uloge. «Činilo mi se da je pomalo neobično strip X-Men pretvoriti u film. Mislim, tip kojemu iz dlanova izlaze kandže? Naravno, ja tada nisam bio svjestan prirode njegovog lika i duge povijesti njegove nevjerojatne vještine – a da sam sve to znao, vjerojatno bih smatrao da je uloga prezahtjevna.»

«Da mi je netko tada rekao da će se jednog dana snimati film o Wolverineu, vjerojatno bih se nasmijao,» nastavlja Jackman. «Nisam uopće bio svjestan utjecaja koji će X-Men filmovi izvršiti na publiku. I stvarno sam im zahvalan na tome.»
Bringing Definition to High Definition
Avatar
Darco
HDTV Mastermind
Kontakt:
Lokacija: Croatia
Postovi: 1983
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 18:59

Re: X-men početak: Wolverine

09 tra 2009, 09:38

Nisam neki fan X-Men serijala, no ovaj me intrigira tak da ga budem odgledao. Nisam mogao vjerovati da je Jackman tako dobro razvio tijelo, opako izgleda ono kad iskoči iz vode u traileru :shock:
Bringing Definition to High Definition
Avatar
Darco
HDTV Mastermind
Kontakt:
Lokacija: Croatia
Postovi: 1983
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 18:59

Re: X-men početak: Wolverine

09 tra 2009, 11:22

Mora da je nakrkan svačime :)
Bringing Definition to High Definition
Avatar
Darco
HDTV Mastermind
Kontakt:
Lokacija: Croatia
Postovi: 1983
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 18:59

Re: X-men početak: Wolverine

10 tra 2009, 08:26

Mora da je to razlog ;P

Evo Brad Pitt u Troyi:

slika

slika

Jedna starija slika:

slika
Bringing Definition to High Definition
Avatar
Mithrandir
S-VHS kazeta
Postovi: 34
Pridružen/a: 30 ruj 2008, 00:22

Re: X-men početak: Wolverine

10 tra 2009, 13:08

Ne znam zašto je to tako čudno...imaju dosta novaca da imaju privatnu teretanu, privatne trenere, planiranje prehrane...za par mjeseci mogu bez problema nabit svu potrebnu mišićnu masu :))
Avatar
Darco
HDTV Mastermind
Kontakt:
Lokacija: Croatia
Postovi: 1983
Pridružen/a: 25 ožu 2008, 18:59

Re: X-men početak: Wolverine

11 tra 2009, 19:26

Ma jasno, pa barem emisije kao Extreme Makeover (Pod Nož) i slične pokažu kako se osobe mogu u vrlo kratkom roku ekstremno transformirati...
Bringing Definition to High Definition
Avatar
Mithrandir
S-VHS kazeta
Postovi: 34
Pridružen/a: 30 ruj 2008, 00:22

Re: X-men početak: Wolverine

13 tra 2009, 00:51

Dobro..drugo je noz :))
Meni je impresivno kako je Christian Bale iz Machinista do Batman Beginsa jedno 30-40 kila misica nabio :))

Natrag na “Sinopsisi filmova”

Ads

Info tab

Ukupno su: 64 korisnika/ce online; 1 registriran/a, 0 skrivenih i 63 gosta.
Registriranih korisnika/ca: Bing [Bot]
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 970 dana 16 tra 2020, 19:19.
Ukupno postova: 23764.
Ukupno tema: 3185.
Ukupno korisnika/ca: 7352.
Najnoviji/a korisnik/ca: zvoneHI4FI.
Rođendan, danas, nema nitko.