4K Ultra HDAudio-video uređajiLG ElectronicsSamsung ElectronicsVijesti

LG i Samsung lansirali svoje luksuzne 105-inčne televizore kino formata

lg-samsung-curved-105in

Dok je cijeli CES sajam u Las Vegasu bio u znaku “4K”, odnosno “Ultra HD” televizora, LG i Samsung su predstavili svoje “5K” televizore 21:9 formata slike i gigantskih dijagonala od 266.7 cm, odnosno 105 inča. Oba modela pripadaju luksuznoj kategoriji koju su do sada pokrivale kompanije poput Bang & Olufsena, Loewea i Metza, a sada i južnokorejske kompanije žele konkurirati u ovom segmentu.

Oba televizora imaju zakrivljene ekrane, najvjerojatnije različitih radijusa zakrivljenosti, no efekt bi kod oba trebala biti uvjerljivija i trodimenzionalna slika. Rijetki budući vlasnici će to možda moći i potvrditi jer televizori uskoro dolaze na tržište. Samsungov model UN105S9W za prednaručivanje iznosi 120.000 američkih dolara, dok je LG-jev 105UC9 već standardno nešto povoljniji – oko 117.000 am. dolara.

samsung105curved-tv

Iako je očito kako za mnogo manje novaca možemo imati čak i veću sliku u vlastitom domu kupovinom projektora, obje kompanije u ovom slučaju plasiraju modele za biranu klijentelu kojima cijena nije bitna, već želja da posjeduju najnovije, najbolje i ono o čemu drugi mogu samo razmišljati. Ne sumnjamo kako će Ultra HD materijali na ovim televizorima impresionirati vlasnike, no ako nas pitate radije bismo pričekali Ultra HD OLED televizore, pa makar i u manjim dijagonalama “običnog” 16:9 formata.

lg1055ktv

Osim rezolucije od 5120 x 2160 piksela, LG-jev model će posjedovati i polarizacijski 3D prikaz, kao i 7.2 audio sustav razvijen od strane Harman Kardona. Upravo zbog audio sustava LG-jev model djeluje glomaznije u donjem dijelu, a cijeli TV bi se trebao naći na okruglom srebrnom postolju. Samsungov model djeluje elegantnije s konkavnim postoljem u produžetku bočnih stranica, te će uz aktivni 3D prikaz posjedovati i mogućnost nadogradnje Evolution kitom. Oba modela će imati Smart TV platforme i sve one karakteristike koje inače susrećemo kod ovih proizvođača.

Za Samsungov model se trenutno prikupljaju prednarudžbe, dok se LG-jev već prodaje u Južnoj Koreji, a na ostala tržišta stiže u zadnjem kvartalu – taman prije božićnog shopping ludila.

Izvor: FlatPanelsHD

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Moram priznati da mi idu na živce ovi široki formati. Nemam oči koje gledaju panoramski u krug oko sebe. Zar nije 16:9 dovoljan? Fotoaparati su u formatu 3:2, tv 16:9. Sad si zamislite staru 4:3 sliku razvučenu na format 21.3:9, a vjerujte 90% svih takvih tv-a u trgovinama bit će tako podešeno. Ista stvar i sa sadašnjim tv-ima 2560×1080, koji je smisao kad ne postoji film u tom formatu, kupiš blu ray za masnih 200kn i dobiješ 1920×800? Ne treba mi jer ne gledam samo lijevo-desno već i gore-dolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!