4K Ultra HDAudio-video uređajiLG ElectronicsSamsung ElectronicsVijesti

LG i Samsung lansirali svoje luksuzne 105-inčne televizore kino formata

lg-samsung-curved-105in

Dok je cijeli CES sajam u Las Vegasu bio u znaku “4K”, odnosno “Ultra HD” televizora, LG i Samsung su predstavili svoje “5K” televizore 21:9 formata slike i gigantskih dijagonala od 266.7 cm, odnosno 105 inča. Oba modela pripadaju luksuznoj kategoriji koju su do sada pokrivale kompanije poput Bang & Olufsena, Loewea i Metza, a sada i južnokorejske kompanije žele konkurirati u ovom segmentu.

Oba televizora imaju zakrivljene ekrane, najvjerojatnije različitih radijusa zakrivljenosti, no efekt bi kod oba trebala biti uvjerljivija i trodimenzionalna slika. Rijetki budući vlasnici će to možda moći i potvrditi jer televizori uskoro dolaze na tržište. Samsungov model UN105S9W za prednaručivanje iznosi 120.000 američkih dolara, dok je LG-jev 105UC9 već standardno nešto povoljniji – oko 117.000 am. dolara.

samsung105curved-tv

Iako je očito kako za mnogo manje novaca možemo imati čak i veću sliku u vlastitom domu kupovinom projektora, obje kompanije u ovom slučaju plasiraju modele za biranu klijentelu kojima cijena nije bitna, već želja da posjeduju najnovije, najbolje i ono o čemu drugi mogu samo razmišljati. Ne sumnjamo kako će Ultra HD materijali na ovim televizorima impresionirati vlasnike, no ako nas pitate radije bismo pričekali Ultra HD OLED televizore, pa makar i u manjim dijagonalama “običnog” 16:9 formata.

lg1055ktv

Osim rezolucije od 5120 x 2160 piksela, LG-jev model će posjedovati i polarizacijski 3D prikaz, kao i 7.2 audio sustav razvijen od strane Harman Kardona. Upravo zbog audio sustava LG-jev model djeluje glomaznije u donjem dijelu, a cijeli TV bi se trebao naći na okruglom srebrnom postolju. Samsungov model djeluje elegantnije s konkavnim postoljem u produžetku bočnih stranica, te će uz aktivni 3D prikaz posjedovati i mogućnost nadogradnje Evolution kitom. Oba modela će imati Smart TV platforme i sve one karakteristike koje inače susrećemo kod ovih proizvođača.

Za Samsungov model se trenutno prikupljaju prednarudžbe, dok se LG-jev već prodaje u Južnoj Koreji, a na ostala tržišta stiže u zadnjem kvartalu – taman prije božićnog shopping ludila.

Izvor: FlatPanelsHD

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Moram priznati da mi idu na živce ovi široki formati. Nemam oči koje gledaju panoramski u krug oko sebe. Zar nije 16:9 dovoljan? Fotoaparati su u formatu 3:2, tv 16:9. Sad si zamislite staru 4:3 sliku razvučenu na format 21.3:9, a vjerujte 90% svih takvih tv-a u trgovinama bit će tako podešeno. Ista stvar i sa sadašnjim tv-ima 2560×1080, koji je smisao kad ne postoji film u tom formatu, kupiš blu ray za masnih 200kn i dobiješ 1920×800? Ne treba mi jer ne gledam samo lijevo-desno već i gore-dolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!