LCDRecenzijeTelevizori i monitori

TCL C745 4K UHD TV (2023) – recenzija

Najbolja TCL-ova serija 7 do danas

Dobrodošli u recenziju TCL 55C745 TV-a iz linije 2023. Ovo je 4K Ultra HD televizor srednje klase pozicioniran ispod C805 i iznad C645 modela. U usporedbi sa svojim prethodnikom C735, novi model nudi Full Array Local Dimming (FALD) napredno LED pozadinsko osvjetljenje i može postići veću vršnu svjetlinu, što bi trebalo poboljšati kvalitetu slike za SDR i HDR sadržaj. Je li to u stvarnosti tako i kakvi su moji dojmovi nakon testa, saznajte u nastavku.

Specifikacije

ProizvođačTCL
Model55C745
Godina izlaska2023
Klasa (ulazna, srednja ili visoka)srednja
Tehnologija zaslonaLCD s direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem i lokalnim zatamnjenjem (FALD)
RezolucijaUltra HD 4K (3840 x 2160)
Najveće osvježavanje zaslona144 Hz
HDR podrškada (HDR10, HDR10+, Dolby Vision/Dolby Vision IQ i HLG)
Priključci4x HDMI (1 port podržava 144 Hz, jedan 120 Hz, a ostali 60 Hz)
1x USB 2.0
Ethernet 100 Mbps
Toslink
antenski ulaz
satelitski ulaz
Common interface
AV in
3.5 mm izlaz za slušalice
Operativni sustavGoogle TV (Android TV 11)
Ostale specifikacijeDisplay Specifications >>
Službena stranicaTCL Europe >>

Dizajn i povezivost

C745 ima sličan dizajn kao C735, s tankim tamno sivim okvirom i središnjim postoljem. Okvir je izrađen od metala, a postolje od plastike. Onkyo logo je uklonjen tako da je jedina oznaka koja ostaje TCL-ov logo u sredini ispod ekrana. Ispod logotipa nalazi se dodatna ploča s LED indikatorom statusa, ugrađenim mikrofonom koji možete uključiti i isključiti i senzorom ambijentalnog svjetla.

TV ima ujednačenu debljinu gledano sa strane, sa svim konektorima okrenutim sa strane i implementiranim osnovnim upravljanjem kabelima. Kabeli se provlače kroz sredinu s gumenom trakom, a zatim ulaze u otvore na stražnjoj strani postolja. Kada su kabeli unutra, na njih se postavlja poklopac kako bi se učvrstili na mjestu.

Fizički konektori su sljedeći:

  • 4 HDMI priključka
  • 1 USB 2.0
  • Antenski i satelitski ulazi
  • Toslink (digitalni optički audio izlaz)
  • RJ-45 Ethernet (100 Mbps)
  • Analogni ulazi preko isporučenog adaptera promjera 3.5 mm
  • priključak za slušalice i
  • Common interface

Konektor za strujni kabel je također bočno okrenut, ali je postavljen na suprotnoj strani.

TV ima ugrađen Wi-Fi i Bluetooth. Testirao sam Bluetooth vezu s nekoliko uređaja i svi su dobro radili – veza je bila stabilna bez kašnjenja ili prekida.

Daljinski upravljač

C745 dolazi s daljinskim upravljačem koji ima osvježeni dizajn i drugačiji raspored tipki u usporedbi s prošlom godinom. Koristi infracrvenu i Bluetooth tehnologiju i ima namjenske gumbe za različite aplikacije na dnu. Daljinski je radio dobro, iako bih više volio da su tipke za unos i brzi izbornik bliže navigaciji jer je potrebno neko vrijeme da ih pronađete bez gledanja.

Operativni sustav

Baš kao i C735, C745 dolazi s Android TV 11 s Google TV sučeljem. Ovdje nema velikih promjena – glavno sučelje je definirao Google te je brzo i jednostavno za korištenje. Prilagodljiv brzi izbornik nudi korisne kontrole bez dubljeg zalaženja u izbornike. Izbornici postavki isti su kao i prošle godine. Postoji ugrađeni korisnički priručnik i poseban izbornik s opcijama vezanim uz igranje.

Kvaliteta slike

Sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela – kvalitete slike. Prošle godine sam bio kratak u ovom odjeljku jer C735 nije ponudio ništa značajno bolje ili drugačije u usporedbi s C728 iz 2021. Ove godine situacija je drugačija.

Zahvaljujući lokalnom zatamnjenju, višoj vršnoj svjetlini i Quantum Dot tehnologiji, C745 pruža impresivniju HDR sliku, bez obzira gledate li HDR10, HDR10+ ili Dolby Vision.

Verzija od 55 inča ima 120 zona zatamnjenja u konfiguraciji 12×10 i izmjerio sam preko 800 nita na prozorima od 25% i 50%. U specifikacijama je navedeno da bi TV trebao doseći 1000 nita, ali ni u Vivid ili sportskim modovima to nisam uspio izmjeriti.

Još jedna zanimljiva stvar je grafikon za vršnu svjetlinu u odnosu na veličinu prozora – TCL je iz nekog razloga odlučio napraviti najsvjetliju sliku na prozorima od 25% i 50%, dok manje veličine postižu niže vrijednosti. To bi moglo objasniti zašto se u nekim HDR scenama zrcalno istaknuti dijelovi nisu činili tako svijetli kao što se očekivalo za TV koji može doseći više od 800 nita.

Za sve vrste sadržaja možete odabrati jedan ili više točnih načina slike koji su vrlo bliski kalibriranim uvjetima. Ako imate opremu za kalibraciju, možete fino podesiti boje – dostupne su mnoge kontrole slike i sve su radile dobro osim balansa bijele boje od 20p koji nije reagirao kako bi trebao za sve razine. Ipak, kontrole u 2 točke dovoljne su za postizanje vrlo preciznih sivih tonova.

Ažurirani procesor slike nudi finije podešavanje dinamičkog mapiranja tonova za HDR10 sadržaj, tako da možete odabrati želite li vidjeti više detalja u istaknutim dijelovima, svjetliju sliku s manje detalja ili nešto između. Postoji i opcija za ručni unos vršne vrijednosti svjetline kako bi se mapiranje tonova radilo preciznije, a također možete onemogućiti HDR, što nije opcija koju često vidim na modernim televizorima.

TV ne pati od globalnog zatamnjenja (ako je Local Contrast kontrola postavljena na bilo koju drugu vrijednost osim High), tako da objekti ostaju s konstantnom svjetlinom bez obzira na APL ili prosječnu razinu slike.

Ujednačenost zaslona bila je vrlo dobra, a efekt prljavog zaslona bio je jedva primjetan.

Pokretna rezolucija je bila na istoj razini kao na C735 – vidjet ćete više detalja u pokretnim scenama ako uključite Blur reduction, a ako želite efekt sapunice, postoji opcija i za to. Tipično za VA panela, razlučivost pokreta postaje lošija u tamnijim scenama.

Mala zamjerka ide na račun sučelja u izbornicima slika – kod mnogih kontrola ono zauzima gotovo polovicu zaslona, pa nije lako procijeniti utjecaj kao što je to slučaj kod podešavanja, primjerice, svjetline ili gamme.

Igranje na C745 televizoru

Bilo je sjajno igrati igre na ovom TV-u zahvaljujući prije spomenutim kvalitetama, plus činjenici da način igre ima precizne boje kao način rada filma prema zadanim postavkama. Tu je ažurirana Game Dashboard s informacijama o trenutnom signalu i dodatnim opcijama, ali joj ne možete pristupiti kroz izbornik postavki već samo dugim pritiskom na tipku na daljinskom. Sigurno bih stavio prečac u izbornike i stavio namjenski gumb za igru na daljinski upravljač. Osim toga, da biste dobili brzinu osvježavanja od 144 Hz, morate koristiti HDMI priključak br. 1, a za razlučivost u punoj boji koristite način rada PC slike.

Kvaliteta zvuka

Iako je kvaliteta slike poboljšana, kvaliteta zvuka je ista kao na C735. Televizor ima dva zvučnika punog raspona okrenuta prema dolje, što će biti dobro za povremeno slušanje, ali ako želite širu zvučnu kulisu, više basa i više zvuka u cjelini, uložite barem u soundbar ili još bolje – AV prijemnik i najmanje 5.1 konfiguracija zvučnika. HDMI eARC je dobro radio tijekom testa, s formatima kao što su Dolby Atmos i IMAX DTS:X koji su stigli u LG SC9S soundbar.

Reprodukcija multimedije

Ugrađeni media player podržava moderne video i audio formate i možete reproducirati Dolby i DTS zvučne zapise kroz njega. Jasno, za veću fleksibilnost i prilagodbu koristite Kodi koji možete pronaći u Google Play trgovini.

Video recenzija

Zaključak

S modelom C745, TCL jasno pokazuje da je došlo vrijeme da kvalitetnije LED lokalno zatamnjenje stigne u srednju klasu, odnosno mainstream TV segment. TCL iz godine u godinu unapređuje svoje televizore i napravili su veliku nadogradnju s najnovijim modelom. Bit će zanimljivo vidjeti kako će proći naše testiranje model C805 budući da nudi preciznije lokalno zatamnjenje zahvaljujući mini LED pozadinskom osvjetljenju (video recenzija je već objavljena na TV Guy Darko kanalu) Trenutno vidim da taj model ide za 600 eura za ekran od 55 inča, što je izvrsna ponuda.

Sve u svemu, C745 nudi sve kvalitete C735 plus bolji HDR i kontrast, tako da je izvrstan izbor za širok raspon korisnika. Samim time dobiva toplu preporuku s moje strane.

Kakvo je vaše mišljenje o ovom TV-u? Posjedujete li ga ili razmišljate o nabavi? Javite mi u odjeljku za komentare.

Zahvaljujem TCL Europe što mi je poslao ovaj televizor na testiranje i uredu LG-a u Hrvatskoj što mi je posudio SC9S soundbar.

Iz nekog razloga cijena ovog televizora je neobjašnjivo visoka u Hrvatskoj tako da savjetujemo da pogledate ostale trgovine unutar EU. Na 23. veljače 2024. godine najniža cijena je iznosila preko 1000 eura, dok je C805 iste veličine 300 eura povoljniji (od 699,00 eura). Aktualne cijene kod nas možete pronaći na na Nabava.net.

Televizor je na test ustupio TCL Europe.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!