Vijesti

Objavljene specifikacije Blu-ray 3D standarda – vlasnici PlayStationa 3 mogu biti mirni

3d_tv3

Po svemu sudeći, 2009. će biti zapamćena kao vjerojatno posljednja godina u kojoj je 3D bio u prvom redu rezerviran za kino dvorane, te one koji su bili spremni izdvojiti povelike svote za opremu koja nije globalno definirana standardnom, već individualnim proizvođačem. Tokom godine bili smo svjedoci velikog broja predstavljenih 3D rješenja od strane gotovo svih velikih proizvođača HDTV-a i srodne opreme, no zbog ranog stadija većine takvih rješenja, kao ni točno definiranih datuma dolaska na tržište, cijela ideja od prodiranju trodimenzionalnog prikaza ostala je tek kao još jedna od zanimljivosti za neko buduće vrijeme. Ipak, 2010. godina neće ostati samo na prototipima i nedefiniranim standardima kada je o 3D-u riječ: na temelju današnje objave Blu-Ray Disc Asocijacije “Blu-ray 3D™” standard je napokon definiran, a s njime izgleda napokon i doba 3D tehnologije i u našim dnevnim boravcima.

Koje su ključne stavke “Blu-ray 3D™” specifikacije?

  1. Multiview Video Coding (MVC) sustav kodiranja će biti korišten za pohranjivanje 3D slike, te će isti biti u stanju pružiti punih 1920×1080 piksela svakom oku, a sve to uz tek 50% veću potrebu za slobodnim prostorom na Blu-ray disku u odnosu na 2D filmove
  2. svi 3D BD diskovi će biti povratno kompatibilni, što znači da ćete ih moći gledati na klasičnim BD reproduktorima, naravno u 2D izvedbi
  3. za vlasnike PlayStation 3 konzole stiže dobra vijest: isti će biti kompatibilan s novim BD 3D diskovima, što znači da će vam za prikaz 3D-a trebati još “samo” novi HDTV
  4. novi HDTV-i, koji će se pojaviti iduće godine, bi trebali biti kompatibilni s BD 3D specifikacijom, a to uključuje LCD-e, plazme i projektore.
  5. 3D prikaz će zahtijevati upotrebu naočala

U skladu s definicijom potrošačkog društva kojemu se sve brže nameću novi standardi radi kojih je teško pronaći pravi trenutak za kupovinu trajnijeg rješenja, tako će i nova “Blu-ray 3D™” specifikacija zahtijevati od postojećih vlasnika HD sukladnih televizora, kao i Blu-ray reproduktora (izuzev PS3 konzole) ulazak u nove troškove. Mnogi na svojim HD sukladnim televizorima još nisu niti vidjeli HD materijal, a već od iduće godine možemo očekivati “Blu-ray 3D sukladno” naljepnice po trgovinama. Pitanje je i u kojoj će mjeri spomenuta naljepnica utjecati na cijenu proizvoda, no već svi dobro znamo kako nova čuda tehnologije ne spadaju u budžet klasu.

3d-at-cinema
Dolby 3D – standard za prikaz trodimenzionalne slike dostupan u kinima Cinestar i Movieplex

Ako na tren obratimo pažnju na datum i premijere koje se diljem svijeta ovih dana održavaju, teško je ne primijetiti kako je jedan od najočekivanijih filmova godine, Cameronov Avatar od danas u hrvatskim, no i mnogim drugim zemljama diljem svijeta. S obzirom na golem budžet i izuzetno detaljno razrađen 3D prikaz, Avatar bi mogao biti prvi film koji će se u kino ići gledati upravo zbog 3D-a, premda će i “obična” 2D verzija biti dostupna. Radi li se o vješto isplaniranom nizu događaja holivudskih studija i proizvođača konzumne elektronike, s ciljem da se pokrene kritična masa koja će podići interes za 3D tehnologijom, možemo samo nagađati, no jedno je sigurno: 3D doba napokon stiže.

3D je nešto što ćemo obilno koristiti kod gledanja filmova, igranja igara i rada s kompjuterom u skoroj budućnosti. 3D nije nešto što gledamo, to je stvarnost u koju možemo uroniti.” – kaže James Cameron.

Avatar – fan stranica na Moj-film.hr

Službena objava u nastavku (na engleskom jeziku)

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. TO JE POPUT BICIKLE DOK PEDALIŠ IDEŠ,NAKON PRESTANKA I NAKON ŠTO INERCIJA ODRADI SVOJE PADAŠ…….hebiga truli kapitalizam je još jednom pokazao zube,još ni HD nije zaživio a vea moramo iai na 3D HD………STRPLJEN SPAŠEN,ipak aekam kraj 2010 za kupovinu HD prikazivača

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!