WIFI kartica na MEDE8ER za 10 dolara (MED20PCIE ekvivalent)

Sve o NMT (Network Media Tank) reproduktorima koji posjeduju HDMI sučelje. Teme za vlasnike i one koji to planiraju postati.
Avatar
Maat236
VHS kazeta
Postovi: 12
Pridružen/a: 27 stu 2011, 20:20

WIFI kartica na MEDE8ER za 10 dolara (MED20PCIE ekvivalent)

13 stu 2013, 20:04

Pozdrav svima,

nedavno sam naletio na netu na WIFI kit (originalni, službeni) za dodavanje hardware za spajanje na bežičnu mrežu u Mede8er MED450X2/500X2 ili novijih modela.
Radi se o slijedećem:
http://shop.mede8ershop.eu/med20pcie.html

Kao što se može vidjeti iz slika, radi se o HalfMini (pola dužine) PCIE kartici, IPEX na SMA kabelu (20ak cm) te 5dB anteni. Upute za instalaciju se mogu skinuti ovdje:
http://www.mede8er.com/images/USER_INST ... ons_v1.pdf.

Cijena ovog kita je prilično viskoh 350kn, kako kod naših trgovaca tako i vani.

Ono što je meni odmah upalo u oči je to da su to sve redom standardne komponente, koje se ugrađuju u laptope (Hlafmini PCIE wi-fi kartice, Sama antena se može naći na routerima ili PCI karticama za računala, ima standardni SMA konektor, a IPEX na SMA kabel se može naći na ebayu za doslovno 2-3 dolara, a uz ovaj kit ne ide nikakva softverska instalacija, dovoljno je ugraditi samo hardver i operativni sustav uređaja prepoznaje novi hardver i radi s njime automatski. I naravno da mi je palo na pamet iz nekog neispravnog laptopa izvaditi wi-fi karticu, sa starog neispravnog routera skinuti antenu itd...
Tu je krenulo razmišljanje kako otkriti o kojem se chipsetu na originalnoj wifi kartici radi, jer je zdrava pretpostavk da neće raditi bilo koja kartica. Čitanjem originalnih uputa za ugradnju originalnog seta na jednoj od slika je jasno vidljivo da se radi o Realtek chipsetu, i to RTL8188CE. Brzo googlanje pokazuje da je ovo vrlo česta kartica u tabletima i laptopima, i na ebayu se može naći opet za doslovno 2-3 dolara :-)
Iako službena podrška tvrdi da na Mede8er uređajima rade samo službeni kitovi za WIFI, kao usb tako i Mini PCIE kartice, pretragom foruma sam našao informacije da mnogi USB WIFI stickovi rade bez problema. Daljnje googlanje stickova kojim potvrđeno rade sa Mede8er playerima daje iznimno zanimljiv rezultat, svi ovi stickovi imaju ugrađen neki od Realtekovih Chipseta, ne samo RTL8188CE. Zapravo ima smisla kad se uzme u obzir da su Mede8er player bazirani na Realtek chipsetu. To vrijedi i prijašnja opaska da nije potrebno instalirati nikakav dodatni software da bi wifi uređaji radili. Ovo upućuje na to da je unutar samog firmware već uključena podrška za Realtek wifi chipsete kako bi se olakšala eventualna nadogradnja.

Sjajna vijest je da ovakav wifi kit možete izraditi za 50ak kuna, tj. desetak dolara skupa s poštarinom ako naručujete dijelove izvana. Ovo je ravno 7 puta manje za potpuno istu stvar, nego što se prodaje službenim kanalima. I manje ako možete nabaviti dijelove iz neke neispravne/rashodovane IT opreme. Da ne ostane sve samo na praznoj priči, iako preferiram povezivanje ethernet kabelom, jednostavno sam morao ovo isprobati. Naručio sam i kabel i halfmini karticu (bitno je da je halfmini - pola standardne dužine, zbog učvršćivanja na predviđene nosače pomoću vijaka), antenicu sam imao od prije. Ugradnja je neizmjerno lagana i neću je posebno opisivati jer su upute za službeni kit odlične, s već priloženim slikama. Treba vam obični križni odvijač za skinuti poklopac za ugradnju hdda. I potom samo treba ubaciti karticu za wifi u odgovarajući utor na matičnoj ploči uređaja, te učvrstiti pomoću dva malena vijka koje možete isto tako naći iz nekog starog laptopa, hladnjaka grafičke kartice ili nečeg sličnog. Na karticu se spaja IPEX konektor kabela, a SMA konektor se stavlja i zavrne na mjesto gumenog čepića pokraj ugrađenog hladnjaka, i na taj SMA konektor se uvrne standardna antenica.
Ravno 2 minute, bez kapi znoja :-)

Sve ovo sam odradio, upalio uređaj i wireless mreža radi besprijekorno :))
Nisam imao priliku probati, no uvjeren sam da bi radila i bilo koja druga halfmini pcie kartica sa Realtek chipsetom.

Uživajte :-)
Avatar
Maat236
VHS kazeta
Postovi: 12
Pridružen/a: 27 stu 2011, 20:20

Re: WIFI kartica na MEDE8ER za 10 dolara (MED20PCIE ekvivale

13 stu 2013, 20:06

Naravno, ako netko već posjeduje USB wifi stick sa realtek chipsetom, em je još jednostavnije, em bi bio grijeh ne isprobati :-)

Natrag na “Multimedijski reproduktori (Mede8er, WD TV, PopCorn Hour)...”

Ads

Info tab

Ukupno je: 38 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 38 gostiju.
Registriranih korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca.
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 970 dana 16 tra 2020, 19:19.
Ukupno postova: 23636.
Ukupno tema: 3059.
Ukupno korisnika/ca: 7354.
Najnoviji/a korisnik/ca: zvoneHI4FI.
Rođendan, danas, nema nitko.